Szavazás

Szerinted hogyan "jó" használni a html target="_blank" elemét0?

Minden új lapon nyíljon meg
Csak a külsõ weblapok nyíljanak meg új lapon
Csak a reklámok nyíljanak meg új lapon
Semmi ne nyíljon meg új lapon

Szerző Téma: A target="_blank" szerepe  (Megtekintve 1969 alkalommal)

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában

Nem elérhető M. Tamás

• Törzstag
  • **
    • Honlapfejlesztés
Re: A target="_blank" szerepe
« Válasz #25 Dátum: 2010. december 30., 11:25:17 »
Hasznos volt ez a hozzászólás? 0
Persze te vagy a honlapod ura. Átlag felhasználó alatt mit értesz? Fiatalok, mint mi, középkorúak, esetleg nyugdíjasok? Az én "felméréseim" alapján mindenki maga nyitja meg újablakban, mert egyrészt nem tudja, hogy hogyan van az oldalon beállítva, másrészt nem a gép nem kerekedik az ember fölé. Egyébként korombeliektől kérdezem meg az ilyeneket, és köztudott, hogy ők lógnak sokat a világhálón. :D
Műveleti rendszerek: Ubuntu, Kubuntu. Fejlesztői környezetek: MonoDevelop (.NET), NetBeans (Java). Képszerkesztők: Gimp, Inkscape. Színek. Honlapfejlesztés.

Nem elérhető rajmund

• Törzstag
  • **
« Válasz #24 Dátum: 2010. december 29., 22:18:43 »
Én azt a nézetet vallom, hogy kényelmesebb, ha külső hivatkozáshoz _blank-ot adunk, persze énis mindent jobb klikk/új lapon megnyitás-al nézek meg, de az átlag felhasználó nem. De igazából úgyis mindenki a saját weblapján dönti el, hogy hova mit alkalmaz.

Nem elérhető M. Tamás

• Törzstag
  • **
    • Honlapfejlesztés
« Válasz #23 Dátum: 2010. december 29., 20:03:30 »
Megváltozott a véleményem. :P
Mivel úgyis mindig Ctrl + Bal katt-tal nyitok meg új abalakot, ezért minek a _blank?  És a Google sem használja ezt és még jó pár nagy látogatottságú oldal. Ez az én véleményem, nézetem.
Műveleti rendszerek: Ubuntu, Kubuntu. Fejlesztői környezetek: MonoDevelop (.NET), NetBeans (Java). Képszerkesztők: Gimp, Inkscape. Színek. Honlapfejlesztés.

Nem elérhető Rimelek

• Adminisztrátor
  • Őstag
    • rimelek.hu
« Válasz #22 Dátum: 2010. december 18., 23:40:19 »
Feltéve, hogy nem keresed meg, van-e neki megfelelő keret :) De értelek. A nagyját így is levédi.
Egyszerűen létezem, és lézengek a Földön,
mint idióta szellem, kinek kastélya a börtön.

Nem elérhető Suttogó

• Globális moderátor
  • Teljes tag
« Válasz #21 Dátum: 2010. december 18., 19:31:10 »
Javascripttel is lehet új ablakot nyitni, tehát ez nyilván nem 100%-os megoldás. Viszont a legtöbb helyen működik, és így nem okoz kárt egyetlen oldal működésében sem. Míg ha mindent átírnék _self-re, akkor mondjuk már a phpmyadmin sem működik kapásból.
Ajánlott programok: Ubuntu | LibreOffice | GIMP

Nem elérhető Rimelek

• Adminisztrátor
  • Őstag
    • rimelek.hu
« Válasz #20 Dátum: 2010. december 18., 16:37:30 »
Igen, erre gondoltam. Csak azt ne feledd el, hogy nem csak _blank esetén nyílik új ablak. Hanem akkor is, ha egy nevet adok a target-nek. És nincs hozzá tartozó keret.

Nem elérhető Suttogó

• Globális moderátor
  • Teljes tag
« Válasz #19 Dátum: 2010. december 18., 00:31:59 »
Viszont a  greasemonkey scriptedben ne az innerHTML-t replaceld akkor, hanem a linkeket töltsd be és állítsd a target tulajdonságot mondjuk _self -re. És nem fogja a tartalomból is kivenni a targeteket.

Ezt hogyan is csináljam?

document.getElementByTagName('') jó lesz nekem?
Elküldve:: 2010. December 18.  00:23:37
Köszi a tippet, ez így sokkal gyorsabb:
(a böngésző nem renderel 2x)
Kód: Javascript
  1. // ==UserScript==
  2. // @name           Anti target blank
  3. // @namespace      Private
  4. // @include        *
  5. // ==/UserScript==
  6.  
  7. var links = document.getElementsByTagName('a');
  8.  
  9. for(var i in links)
  10. {
  11.     if(links[i].target=="_blank")
  12.     {
  13.         links[i].target="_self";
  14.     }
  15. }
« Utoljára szerkesztve: 2010. december 18., 19:29:55 írta Suttogó »

Nem elérhető Rimelek

• Adminisztrátor
  • Őstag
    • rimelek.hu
« Válasz #18 Dátum: 2010. december 16., 21:51:46 »
Hát én ilyenkor mindig középső gobot, vagy jobbklikk nyitást használok, és már nem is idegesít. Szerintem pont az én dolgom, hogy azt a cikket akarom-e még olvasni, vagy csak a linkelt tartalom érdekel. Ugyanez igaz a formokra is szerintem.
A te dolgod, hogy akarod-e olvasni, vagy sem, de itt arról van szó inkább, hogy ha valaki nem ismeri vagy véletlenül rosszul kattint, elfelejti, akkor ne ugorjon el. Főleg, ha valami javascriptes dolog írja ki a linket és akkor még a vissza gomb se segít a böngészőben. De ez is csak egy példa volt. Nyilván elég idegesítő lenne, ha akárhova megyek a weben, mindenhol a külső linkek egytől egyig új lapon nyílnának meg. De az eddig említett okok miatt néha hasznos. És erre mondtam, hogy azokat kéne kérdezni, akik kicsit "netanalfabétábbak", hogy őket zavarja-e ez a megoldás. Mert egy gyakorlott webező azért már elvan szerintem így is úgy is. Hogy időnként X-elni kell vagy vagy folyamatosan középső gombozni az már majdnem mindegy. Illetve talán szokás, ízlés felfogás kérdése. Hogy a felfogásunk különbözik némileg, az nem kérdés, de nem baj :)

Viszont a  greasemonkey scriptedben ne az innerHTML-t replaceld akkor, hanem a linkeket töltsd be és állítsd a target tulajdonságot mondjuk _self -re. És nem fogja a tartalomból is kivenni a targeteket.

Nem elérhető Suttogó

• Globális moderátor
  • Teljes tag
« Válasz #17 Dátum: 2010. december 16., 18:44:20 »
Külső lapos nyitás viszont KÖTELEZÕ olyan honlapoknál amik külső oldalra, vagy formról el visznek, ugyanis kibebszttul idegesítő tud lenni, ha mondjuk elnavigálsz egy formról, vagy egy cikkről amit olvasol.
Hát én ilyenkor mindig középső gobot, vagy jobbklikk nyitást használok, és már nem is idegesít. Szerintem pont az én dolgom, hogy azt a cikket akarom-e még olvasni, vagy csak a linkelt tartalom érdekel. Ugyanez igaz a formokra is szerintem.

Mondjuk én megoldottam, a greasemonkey hatásosan szűri a target="_blank" linkeket...
Elküldve:: 2010. December 16.  18:37:36
Ezt a kódot használom:

Greasemokey kód a target="_blank" utálóknak:
Kód: Javascript
  1. // ==UserScript==
  2. // @name           Anti target blank
  3. // @namespace      Private
  4. // @include        *
  5. // ==/UserScript==
  6. document.body.innerHTML = document.body.innerHTML.replace(/(<a [^>]*)target=\"_blank\"/gi, '$1');

Mondjuk vicces, mert pl a fórum hozzászólásokból is eltünteti a target="_blank" szöveget, de ezt még kijavítom valahogy

Update: Sajnos a javascriptes megerőszakolásokkal nem birkózik meg. (pl startlap)
« Utoljára szerkesztve: 2010. december 16., 19:05:49 írta Suttogó »

Nem elérhető M. Tamás

• Törzstag
  • **
    • Honlapfejlesztés
« Válasz #16 Dátum: 2010. december 16., 14:53:43 »
Külső lapos nyitás viszont KÖTELEZÕ olyan honlapoknál amik külső oldalra, vagy formról el visznek, ugyanis kibebszttul idegesítő tud lenni, ha mondjuk elnavigálsz egy formról, vagy egy cikkről amit olvasol.
Szerintem is. :)

Nem elérhető rajmund

• Törzstag
  • **
« Válasz #15 Dátum: 2010. december 15., 19:30:43 »
Egy hatásos ellenpélda, az iskolánk honlapja. Menjetek be egy tantárgyba(informatikába főleg), nézzetek meg egy oktatási segédanyagot, nézzetek rá a tálcára, és megértitek mire gondolok.

www.balassi-bp.hu

Egy felhasználó és fórumozó véleménye

Nem elérhető Rimelek

• Adminisztrátor
  • Őstag
    • rimelek.hu
« Válasz #14 Dátum: 2010. december 14., 21:29:36 »
Én egyébként megértem mindenki álláspontját. Ahogy azzal is egyetértek, hogy ha új lapon nyílik meg valami, az is összezavarhatja az embert, aki nem tudja mi történik. Bevallom, néha engem is megtévesztett, mert nem vettem észre, hogy új lap nyílt a sok másik mellett. Mégis tartom az álláspontom. Mi szerint jó dolog a target. Talán annyival módosítanám a korábban írt véleményem, hogy nem biztos, hogy mindig, mindenhol új oldalon kell nyitni a külső linkeket. De például ha egy cikket olvasok valahol, akkor inkább nyíljon új lapon a más oldalra mutató hivatkozás.

De lehet, hogy azokat kéne megkérdezni, akik nem értenek a target nélküli új oldalon / lapon megnyitáshoz. Mert mi tudjuk, hogy lehet megoldani. Így majdnem hogy mások nevében vitázunk. Pl ha kiderülne, hogy azon felhasználók nagy többségét kifejezetten zavarja, ha tudta nélkül új oldalon jelenik meg egy bejegyzésemben linkelt oldal, akkor elgondolkodnék és megváltoztatnám az álláspontom. Mert hiszen miattuk van az egész. Én személy szerint nem az erőszakosan saját oldalamon tartás végett preferálom a targetet. Hanem ahogy mondani szokás, mindenki magából indul ki. És én szeretem.

Nem elérhető Suttogó

• Globális moderátor
  • Teljes tag
A target="_blank" szerepe
« Válasz #13 Dátum: 2010. december 13., 21:35:09 »
Ha egy linkre középső gombbal kattintunk (vagy jobklikk->megnyitás új lapon) új lapon nyílik meg. Arra viszont hogy bal kattintásra mi történik, nincs szabály, a weboldal írója szabályozhatja linkenként a target tulajdonsággal. Lássuk, hogy szerintetek minek kellene ilyenkor történnie.

Néhány hivatalos vélemény:
  • A Google AdSense hírdetéseknél nem megengedett az bal kattintásra új lapon való megnyitás
  • Az XHTML szabvány sehol, a HTML5 csak "webalkalmazások" részére engedélyezi a ball klikk működésének módosítását

Az erről szóló vita átpakolva ide :)
« Utoljára szerkesztve: 2010. december 13., 21:52:07 írta Suttogó »

Nem elérhető M. Tamás

• Törzstag
  • **
    • Honlapfejlesztés
Re: Általános problémák
« Válasz #12 Dátum: 2010. december 13., 20:39:42 »
Értenek hozzá, ezért tudják hogyan kell külön lapon megnyitni a weboldalt.  :)
De ez csak az én álláspontom, ettől, még lehet, hogy igazad van, messze nem ez a legfontosabb.
Nem hiszem, hogy igazam lehetne. Inkább úgy fejezném ki magam, hogy ez az én véleményem, ami neked más. :) Ez így jó. Nem vagyunk egyformák. :)
/Ez már nagyon nem ide vágó./

Nem elérhető tomi6230i

• Törzstag
  • **
Re: Általános problémák
« Válasz #11 Dátum: 2010. december 13., 20:02:06 »
Értenek hozzá, ezért tudják hogyan kell külön lapon megnyitni a weboldalt.  :)
De ez csak az én álláspontom, ettől, még lehet, hogy igazad van, messze nem ez a legfontosabb.